Få bugt med din ‘reading slump’
Reading slumps
Vi kender det alle; Endelig bliver det tid til at sætte sig ned og fordybe sig i en bog, man har glædet sig til at læse længe. Måske har man lige fået den i gave eller hentet den fra biblioteket. Måske har man været i gang med den et stykke tid og nu har man endelig tid til at læse den færdig. Man slæber dynen ind i sofaen, brygger måske en kande te og anretter nogle snacks, så man er klar til det hele store læsegilde. Med bogen i hånden og dynen om benene bladrer man op på første side og begynder, men tre sider længere ind i historien begynder det lille gnavesår i brystet at vokse sig til et regulært hul. Tankerne farer frem og tilbage mellem hverdagstrivia og bogens handling, og man ender med at lægge bogen fra sig mens teen stadig er varm.
Efter nogle dage går det op for en, at det ikke var bogen, der var noget galt med – man har bare ikke lyst til at læse.
Søde ven, du er nok havnet i en famøs reading slump. Reading slump betyder egentlig læsenedgang. Udtrykket bruges til at betegne de perioder, hvor man som læser ikke kan motivere sig til at læse særligt meget, hvis overhovedet noget. Reading slumps er lige så naturlige og normale som gaben, sult og rastløshed. Der er ikke noget galt med dig, hvis du pludselig ikke har lyst til at læse den der bog, der ellers bare ligger og venter på dig.
Hvad kan du gøre?
Jeg har her samlet nogle gode råd til, hvordan du kan blive kvit med din ulyst til at læse, så du kan komme videre i dit eventyr. Vi er alle forskellige, og derfor er det heller ikke alle råd, der vil virke for dig. Kig listen igennem og vælg det eller de råd ud, der tiltaler dig! Alle rådene er hentet fra personlig erfaring eller er inspireret af kommentarer hos andre læsere på Instagram, der har søgt hjælp til at komme igennem deres reading slump.
Genlæs din yndlingsbog
For mange hjælper det, at vende tilbage til noget, de ved, virker. Hvis det er svært at komme i gang med nye bøger, så hjælper det indimellem at finde sin yndlingsbog frem og dykke ned i den. Du kender allerede handlingen og karaktererne, og skal ikke forholde dig til nye input. Du kan tværtimod nyde det velkendte uden at lægge en masse kræfter i læsningen. Det kan føles mere frit og flydende at læse en historie, du allerede kender og elsker.
Accepter pausen
Nogle gange havner man i en reading slump, fordi ens krop og hjerne faktisk bare har brug for pausen. Her kan det nogle gange være gavnligt at acceptere, at man ikke kommer til at læse videre foreløbig. Erstat evt. din læseoplevelse med lydbøger, film eller podcasts, hvis du savner at opleve noget (fiktivt).
Læs korte bøger
Det kan ske at ens reading slump i særdeleshed udløses af de store tykke basser på ens reol. Denne type slump kender jeg selv alt for godt. Jeg kan føle mig svimmel, bare ved tanken om at åbne en bog på 400+ sider. Her hjælper det for mig, at gå i gang med bøger, der afsluttes på mindre end 200 sider, og det er der flere andre, der har gode erfaringer med også. Når man læser kortere bøger, foregår alt en anelse hurtigere end ellers, hvilket nogle gange kan genantænde læselysten.
Læs tegneserier og graphic novels
For nogle er det også gavnligt at skifte de teksttunge bøger ud, med historier i både tekst og billeder. Her indgår også billedbøger, hvis du holder af at læse dem. Du skal naturligvis ikke gå på kompromis med genrer, hvis du ikke føler for det, og mange forskellige genrer findes altså i graphic novels-formatet. Du kan finde både krimier, YA og fantasy, samt biografier og realisme i disse formater. Spørg evt. din lokale bibliotekar om hjælp, da det er ham/hende, der kender udvalget bedst på lige netop dit bibliotek.
Hør eller se dine bøger
Man behøver ikke at undvære læseoplevelsen, bare fordi man ikke har lyst til at åbne en bog. Derfor kan det være en idé at udskifte læseoplevelsens format. Der findes rigtig mange muligheder for at lytte til bøger som lydbøger og disse kan både findes online, i apps til din mobil og på biblioteket. Lydbøger giver dig friheden til at ordne vasketøj, lægge neglelak, cykle til arbejde eller falde i søvn mens historien udfolder sig. Dette aspekt kan for nogle medvirke til, at læselysten vender tilbage, fordi de bliver bidt af en historie. Derudover findes der rigtig mange filmindspilninger af bøger, som også er gjort ganske udmærket, og det at se filmen kan nemt give dig lyst til at læse bogen bag.
Det er også vigtigt at nævne, at det efterhånden er muligt at finde bøger som multimodale værker, hvor du f.eks. sidder med en billedroman, som samtidig er oplæst og hvor der er indspillet lydeffekter. Jeg har selv læst Lejren af Oscar K. i forbindelse med mit studie på denne måde, og det var en rigtig spændende oplevelse.
Skift genre
Det kan i nogle tilfælde være en god idé at skifte genre, for at komme ud af en reading slump. Det betyder ikke, at du aldrig kommer til at læse en krimi igen, hvis det var det, du var i gang med, da du mistede lysten. Men det kan hjælpe at læse noget andet end det, man plejer. Du kan evt. gå i gang med en digtsamling eller en biografi af en person, der inspirerer dig. Måske er det på tide, du stifter bekendtskab med en forfatter, du endnu har til gode. Det kan også være, du skal dykke ned i en rigtig sød chickflick eller finder bøger om et emne, der interesserer eller udfordrer dig. Det kan være, du får lyst til at læse om dinosaurer, incest eller psykopati. Det kan være, du egentlig gerne vil undersøge noget om stress, økonomi eller arkitektur.
Det er dog vigtigt at sige her, at det ikke hjælper, hvis du tvinger dig igennem denne nye genre. Oplevelsen skal ses som et brud, med det trivielle – det normale, og ikke som tvang.
Sæt dig et mål
Måske er din læsning begyndt at føles formålsløs og du har brug for noget, at læse for. Her kan det måske hjælpe at sætte dig et mål for læsningen. Dit mål kan være lige det, du har brug for – og du vælger helt selv. Det er kun fantasien, der sætter grænser. Her kommer dog nogle forslag til, hvordan dit mål kunne se ud.
Tidsbegrænsning
Sørg for at læse en lille smule hver dag, men sæt tid på. Du kan aftale, du ikke må læse mere end femten minutter om dagen. Herved får du sat din læsning lidt i system og kommer videre, men tidsbegrænsningen sørger samtidig for, du ikke føler, du gaber over for meget. Denne begrænsning kan selvfølgelig også sættes med sideantal eller kapitler alt efter bogens udformning.
Se hvor meget du kan nå
Du kan også sætte et mål, der går ud på at se, hvor hurtigt du kan læse noget, hvor mange sider du når på en bestemt tid eller hvor mange bøger, du når inden for en selvvalgt periode. Dette er ikke en metode, der virker for mig, da jeg oftest havner i slumps, når jeg har brug for en pause eller et skifte. Men derfor kan du jo godt have brug for en lille læsesprint.
Læs sammen med nogen
Det kan være, du har brug for nogen at dele oplevelsen med. Find en læsemakker, aftal en bog og sæt jer et mål for, hvornår I skal være færdig med første del. Få snakket jævnligt sammen om, hvad der sker og hvad I tænker om det.
Ryd op i din TBR-liste
Måske skal du revurdere, hvilke bøger, der rent faktisk interesserer dig? Måske flyder din reol over med bøger, du faktisk ikke har tænkt dig at læse. Eller det kan være, der står så mange titler på din liste, det faktisk stresser dig en smule. Og hvis du kan fjerne bare nogle af dem, kan det forhåbentligt hjælpe dig lidt.
Jeg har prøvet alt – intet virker
I det tilfælde, håber jeg, det snart vender for dig! Overvej evt. om du har nogle ting i dit liv, der fylder så meget, at der ikke er plads til læselysten. Det kan være, du har for meget pligtlæsning (f.eks. ifm. studie), eller måske har du læst for mange bøger i træk, du faktisk ikke brød dig om.
Hvis du brænder inde med andre gode råd, må du meget gerne sende dem til mig, så jeg kan tilføje dem til listen. Jeg skal naturligvis nok nævne, at det er dit råd i teksten!
[…] indlæg skrev Katja fra Cherryblossomreads også et indlæg om reading slumps, som i kan finde her, og det eneste jeg ikke havde tænkt over var at læse sammen med andre – jeg tror det er det […]